Život mi je rekao: Josipe, KOČI!

Dva mjeseca bez društvenih mreža, cigareta koje konzumiram već 17 godina… Rekao bih: VELIKA IVENTURA u 2022. godini. Inventura samoga sebe, života, ponašanja, pa tako i osoba koje su ga činile. Kada kažem “bez društvenih mreža”, mislim na jutarnje buđenje uz uzimanje telefona i gledanje lažnih informacija koje su ono što tvoj mozak ujutro prvo registrira.

Gledanje postova lažne sreće, nametanje savršena života, more novih “psihologa”, pravilne prehrane, pjevača, influnecera (čitaj – zanimanja bez zanimanja), mediji koji prenose “daj što daš” dok je u nekom vremenu prije pojam bilo TV lice ili javna osoba, ime koje je trebalo imati i težinu i zaslugu.

Danas su TV lica i javne osobe na svoju poziciju došli na svakojake načine. Urednici, voditelji, novinari… svoj krug prijatelja vrte u kadru. A doseg istražiteljskog duha – “čak” dva kilometra!

Dok tako “skrolam” po Instagramu i ujutro gledam “storyje” osoba koje “demonstriraju” samo moć, novac, perfekcionizam (a sam znaš da to, ustvari, nije tako), onda vidiš komentare:  “MACO “, ” MAČKO“, “TOP“, “ŠEĆERU“, “JUBAVI “, LJUBAVI MOJA“, “SAMO TI TO MOŽEŠ ” i tako konstantno na svaku fotografiju, a znaš da to nije tako jer upravo ta osoba koja je to napisala ne misli tako o njoj.

Onda idem na kavu jer sam pozvan. A zašto ne!? Pa onda ručak, event uz društvo koje jedva poznajem, ali smo “extra dobri” preko društvenih mreža. A onda – čujem omalovažavanje pojedinaca na najgori mogući način, i to upravo tamo gdje ti isti dolaze, a ovi što pričaju o njima, na moje se oči “grle, ljube, prijatelji su kao – jednojajčani blizanci”…

Kad kažem – dva mjeseca bez društvenih mreža, doslovce mislim na ovaj dio. No, isto tako, imao sam veliku potrebu napisati svima vama koji me uredno pratite zbog posla koji radim i odgovoriti vam na sve vaše poruke i upite ovih dana (primjerice, jesam li dobro) ovako javno:

Da, ja sam tu! I kao što vidite, objavim suradnje koje želim i koje sam prihvatio, kao i uvijek, jako selektivno. Posjetio sam četiri države u 54 dana, živio život bez društvenih mreža, bez objava gdje sam bio, što sam jeo… Imao telefon, sve fotografirao, ali one trenutke kojima sam prije davao na značenju i prenosio na društvene mreže jednostavno sam ostavio za sebe. Da uživam u tome trenutku (a ispostavilo se da nije trenutak) – to su sati koje sam bespotrebno proveo na Instagramu, a danas dao na značaju osobama koje volim. Danas slušam, razgovaram, kvalitetno provodim vrijeme i pružam ga osobama u svome okružju…

ŽIVOT je, ustvari, ono što vam se događa kada ostanete bez telefona, bolje reći, kada ga ugasite i gledate realnu sliku samoga sebe, ispred sebe, kao i osoba koje čine vaš životni krug. Dovoljna je čak i jedna jedina zajednička fotografija koja će ostati uspomena na taj dan. I zašto bi onda bila objavljena na društvenim mrežama samo kako biste “demonstrirali” prijateljstvo,  pokazali ili dokazali da imate prijatelje, obitelj ili emotivnog partnera.

STANITE ! KOČITE ! RESETIRAJTE SE ! Dopustite to sebi jer vaše tijelo, mozak imaju potpuno pravo da nekoliko sati ne budu žrtva “notifikacija”, gledanja tko, zapravo, prati vaše Instagram objave.

Dopustite samome sebi DETOX od svega. Vratite se normalnu životu i više puta zagrlite osobe koje volite, a da to ne bude: “pa komentirao/la sam ti” ili zvao/la sam te na video”. Dajte priliku sebi, tijelu da upozna drugu strane ove priče, jer nitko, BAŠ nitko, ne može reći da te ovaj život hrani i kako živiš od toga. Nije istina! Društvene mreže danas većini služe kako bi se zaštitili od posla koji trenutačno rade, one su danas koliko bitne toliko i opasne ako ih ne znaš koristiti.

DVA mjeseca koliko je trajala moja IVENTURA , spremno i odgovorno pišem ovaj tekst, prihvaćam svojih 37 godina života i sve što je bilo u njemu i sretno ulazim u 2023. godinu, kao i svoje korake prema četrdesetim.

Tijekom ovih 60 dana toliko događanja oko mene, život na koji nisam obraćao pozornost posljednjih 10 godina, toliko zdravih navika, okružja, prigoda.

Nakon ovoga teksta moje životne navike ostat će iste kao u proteklih 60 dana, ali i bolje. Vjerojatno neću sve ni napisati jer ću puno toga ostaviti za KNJIGU koju jednoga dana želim objaviti. Zasigurno će biti dobar vodič mlađoj generaciji, jer i sam sam otac. Kada si promatrač sa strane, detaljno realiziraš cijelu situaciju druženja, poslovanja… i nemaš toliko kontakata s osobama koje si imao samo radi interesa, shvatiš koliko uistinu vrijediš sam TI i ono što si im dao. Shvatiš da je sve to njihovo, ustvari ” PRODAJA MAGLE ” i uzimanje novca drugima kako bi njime demonstrirali svoju moć preko društvenih mreža lažnim sredstvima i još lažnijim moralom.

Onda dolazimo do alfamužjaka koji supruge, ljubavnice, partnerice “POKRIVAJU” novcem kojim uništavaju tuđe živote prodajom ilegalnih supstancija dok te iste njihove nježnije polovice s istim tim novcem “prikazuju” moćan život zahvaljujući zaradi preko društvenih mreža iliti ga “marketingom”.

Modne branše da ne diram i ne spominjem. Modna događanja i abnormalna, moram opet ponoviti – “prodaja magle ” bez ikakvih pokrića, dok se u plaćene medije puštaju dezinforamcije “blogera bez bloga” koji su “VIP gosti ” Donatelle Versace i drugih afirmiranih brendova, dok te iste gledam ispred silosa gdje se održavaju događaji u Milanu kako prave videouratke i ubacuju se u masu gostiju bez srama. Onda ih, isto tako, bez srama, montiraju za našu javnost i svoje pratitelje na društvenim mrežama.

A tek neregistrirana i neshvaćena prizanja za ovo, za ono, od neadekvatnih osoba.

DA razjasnim – nikada ništa ne bih napisao bez dokaza, tako da je i cijela ova IVENTURA s velikim dokazima. Možemo se dotaknuti i naših godinama dobro poznatih javnih osoba, TV voditelja, urednika, pjevača, glumaca, pa čak i političara, koji žive podvojene živote. Godine šutnje, borbe oko moje karijere koju sam, boreći se, stvorio sam, susrećući se s nemoralnim ponudama… Sastavni je to dio života. A na tebi je hoćeš li ih prihvatiti ili ne. Godinama sam u svezi s tim imao iskrivljenu sliku o Italij.

Danas , kao druga čelna osoba Emerging Talent Milano, platforme za mlade talente u svijetu koja se brine u više od 29 država i više od 110 brendova, kao jedina registrirana osoba akreditirana za najveću platformu u svijetu mode u povijesti Balkana, Milano Fashion Week, s blogom GLAS MODE , koji danas slavi 8 GODINA postojanja, iz vlastitih iskustava tvrdim kako je Hrvatska puna nemorala.

U nekim svojim počecima dobivao sam ponude, koje i danas imam arhivirane, da se, ako želim na TV i gostovanje “vidimo i bolje upoznamo”. Doslovce, ultimatum! Ili tekst u novinama. Časno ulazim u malu, ali 9. godinu postojanja s velikim ponosom. Ponosan sam na samoga sebe i što sam izašao, izborio se u moru spletki , zla , laži , nepravde …. kao POBJEDNIK .

Naučite vidjeti parametre vašega osobnog uspjeha, ne onih “uspjeha” što se nameću preko društvenih mreža ili naprijed navedenih. Nemojte se koncentrirati na ono što ne možete uradititi, napraviti, ostvariti!Stavite fokus na ono što propuštate u onome trenutku dok mislite na vašu koncentriranu misao.

Danas , da se društvene mreže izgase, sigurno bi, žargonski, izbio rat. Fokusirajte se na to da imate samo još 48 sati na društvenim mrežama i koji bi to posao bio koji biste radili i koji bi vas činio sretnima.

Kroz svoju dvomjesečnu životnu IVENTURU shvatio sam da je život SAMO JEDAN , da privatni život trebamo živjeti daleko od ovoga “BOLESNOG ” na društvenim mrežama. Nemamo pravo na dva života, dobili smo jedan i ja sam siguran da ga želim ponovno živjeti onako kao i prije dok sam s braćom u pijesku igrao klikera. Riječima ne mogu opisati u kojoj sam zabludi bio i sam, kako me je ovaj svijet društvenih mreža doslovce “progutao“, doveo do anksioznosti , napadaja panike koji su prešli u poremećaj napadaja panike koju danas zovem – PRIJATELJ MOJ , jer je došla u pravi tren da mi pokuca i probudi me…

Hej , Hej , KOČI , dok takozvani prijatelji s društvenih mreža ili, kako kažu, pravoga života, dva mjeseca nisu pitali što se događa, gdje sam ili im je, jedostavno, bilo drago misleći da nemam posla i da sam se povukao jer sam im iskrena smetnja i konkurencija.

P. S. Zapitajte se jeste li kliknuli samo zbog naslova? A možda u 2023. godini zaluta još neki tekst…

Josip Grabovac …

Un pensiero su “Život mi je rekao: Josipe, KOČI!

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Questo sito utilizza Akismet per ridurre lo spam. Scopri come vengono elaborati i dati derivati dai commenti.